Search Books,Movies And Games

MPPSC 2008 Solved Forest Ranger Question Paper MPPSC preliminary Assistant Conservator

Books For Preparation 1. Green colour of leaves is due to the presence of—
(A) Iron
(B) Chlorophyll
(C) Etiolin
(D) None of these
Ans : (B)

2. Purity of Milk is measured by—
(A) Hydrometer
(B) Manometer
(C) Lactometer
(D) Thermometer
Ans : (C)

3. Who invented Dynamite ?
(A) Neil Bohr
(B) Alfred Nobel
(C) Homi Bhabha
(D) Lord Chelmsford
Ans : (B)


4. In which state is Khajuraho situated ?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Orissa
(D) Maharashtra
Ans : (B)

5. World’s largest bird, which can run very fast, is—
(A) Ostrich
(B) Emu
(C) Kiwi
(D) Penguin
Ans : (A)

6. How many Judges are there in International Court of Justice ?
(A) 11
(B) 10
(C) 15
(D) 9
Ans : (C)

7. In which year the man first landed on Moon ?
(A) 1968
(B) 1969
(C) 1970
(D) 1971
Ans : (B)

8. Radar was invented by—
(A) J. L. Baird
(B) Graham Bell
(C) George Eastman
(D) R. W. Watt
Ans : (D)

9. Which country’s currency is ‘Kyat’ ?
(A) Thailand
(B) Malaysia
(C) Myanmar
(D) Israel
Ans : (C)

10. Pituitary gland is present—
(A) Below the brain
(B) Above the brain
(C) Inside the brain
(D) Not near the brain
Ans : (A)

11. Manas Wildlife Sanctuary is located in which state ?
(A) Gujarat
(B) Madhya Pradesh
(C) Assam
(D) Uttar Pradesh
Ans : (C)

12. Rajghat Dam is situated on which river ?
(A) Chambal
(B) Sutlej
(C) Betwa
(D) Narmada
Ans : (C)

13. Which is the largest continent of the world ?
(A) Australia
(B) Asia
(C) North America
(D) Africa
Ans : (B)

14. Salim Ali was associated with ?
(A) Horology
(B) Entomology
(C) Ornithology
(D) Parasitology
Ans : (C)

15. Trachoma is the disease of which organ ?
(A) Throat
(B) Eyes
(C) Liver
(D) Lungs
Ans : (B)

16. Which gas is used in preparation of Soda Water ?
(A) Carbon monoxide
(B) Chlorine
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon
Ans : (C)

17. ‘Universal Donor’ belongs to blood group—
(A) O
(B) A
(C) B
(D) AB
Ans : (A)

18. Viruses lack—
(A) Proteins
(B) Enzymes
(C) Nucleic Acids
(D) Tentacles
Ans : (B)

19. Mammal which can fly—
(A) Whale
(B) Bat
(C) Snake
(D) Hen
Ans : (B)

20. Which king constructed the ‘Sanchi Stupa’ ?
(A) Bimbisara
(B) Ashoka
(C) Pushyamitra Shung
(D) Kanishka
Ans : (B)

21. In which state is the Kudremukh Iron Ore Scheme situated ?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra
Ans : (B)

22. In which country is Angle Waterfall situated ?
(A) America
(B) Venezuela
(C) Canada
(D) Australia
Ans : (B)

23. Which country is called the ‘Land of Setting Sun’ ?
(A) Japan
(B) Indonesia
(C) Britain
(D) New Zealand
Ans : (C)

24. How much % of Nitrogen is present in Atmosphere ?
(A) 10%
(B) 33%
(C) 50%
(D) 78%
Ans : (D)

25. The iron ore mined from Belaidila is exported to which country ?
(A) Japan
(B) Russia
(C) England
(D) Iran
Ans : (A)

26. Which River flows between the Vindhya and Satpura mountain ranges ?
(A) Godavari
(B) Narmada
(C) Tapti
(D) Chambal
Ans : (B)

27. In which state cashew production is the highest ?
(A) Maharashtra
(B) Goa
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans : (C)

28. Which of the following is not a fresh water fish ?
(A) Cod
(B) Eel
(C) Salmon
(D) Trout
Ans : (A)

29. Scientific study of fishes is called—
(A) Herpetology
(B) Lepidopteriology
(C) Ichthyology
(D) Ornithology
Ans : (C)

30. In which state the Dafla and Sinhpo tribes are found ?
(A) Himachal Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Arunachal Pradesh
Ans : (D)

31. The most important reason for population explosion in India is—
(A) Urbanisation
(B) Increase in birth-rate
(C) Decrease in death-rate
(D) Improvement in health facilities
Ans : (D)

32. How much percentage of Protein is present in Soyabean ?
(A) 30%
(B) 40%
(C) 50%
(D) 60%
Ans : (B)

33. What is Kharpatwar ?
(A) Harmful and unwanted (Weeds) plants grown in cultivated crops
(B) Unwanted plants on Soil
(C) Harmful grass in Rice Harvest
(D) Useless grass on agricultural land
Ans : (A)

34. Central Rice Research Institute is located at—
(A) Chennai
(B) Cuttak
(C) Kolkata
(D) Rajendranagar
Ans : (B)

35. In India which harvest in highest average product per Hectare ?
(A) Maize
(B) Wheat
(C) Bajra
(D) Rice
Ans : (D)

36. At present how many states and centrally administered territories are there in Indian Union ?
(A) 25, 8
(B) 24, 8
(C) 28, 7
(D) 26, 8
Ans : (C)

37. In Rajya Sabha elected members of which state are in greatest number ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

38. So far who has won the Lok Sabha seat with highest number of votes ?
(A) Indira Gandhi
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Ram Vilas Paswan
(D) P. V. Narsimha Rao
Ans : (D)

39. Which state in India first started Employment Guarantee Programme ?
(A) West Bengal
(B) Gujarat
(C) Kerala
(D) Maharashtra
Ans : (D)

40. Breeder Seed is which stage of Seed Production Cycle ?
(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) Fourth
Ans : (B)

41. Which is the biggest Trade Union of India ?
(A) BMS
(B) CITU
(C) INTUC
(D) AITUC
Ans : (A)

42. Steel Ball floats on mercury, because—
(A) Nothing can sink in mercury
(B) Density of mercury is higher than steel
(C) Density of steel is higher than mercury
(D) Ball can not float
Ans : (B)

43. Sun Light takes……time to reach the earth.
(A) 8 seconds
(B) 8 years
(C) 8 minutes
(D) 4 minutes
Ans : (C)

44. pH value of pure water is—
(A) 14
(B) 2
(C) 7
(D) 9
Ans : (C)

45. It burns with blue flame—
(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Sulphur dioxide
(D) Carbon monoxide
Ans : (A)

46. Deficiency of which vitamin causes Night Blindness ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B1
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Ans : (A)

47. Which organ of body is affected first by Nuclear Radiation ?
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Bone Marrow
(D) Brain
Ans : (C)

48. How many chromosomes are there in a Bacteria ?
(A) One
(B) Two
(C) Many
(D) Not even one
Ans : (A)

49. Whose milk contains highest protein content ?
(A) Cow
(B) Goat
(C) Sheep
(D) Buffalo
Ans : (C)

50. With which area Dr. V. J. Curian is connected ?
(A) Animal Husbandry
(B) Milk Development Industry
(C) Plant Protection
(D) None of the above
Ans : (B)

51. Find out that smallest number which is fully divisible by 6, 10, 15 and 18—
(A) 800
(B) 900
(C) 1,000
(D) 1020
Ans : (B)

52. When is ‘World Health Day’ celebrated ?
(A) 12 December
(B) 7 April
(C) 10 October
(D) 23 May
Ans : (B)

53. Which world renowned Mountain peak is called ‘Sagar Matha’ ?
(A) Everest
(B) Nanda Devi
(C) K2
(D) Kanchenjunga
Ans : (A)

54. In India, which city is called ‘Sun City’ ?
(A) Puri
(B) Kohima
(C) Jodhpur
(D) Kanyakumari
Ans : (C)

55. In which area is Bhatnagar Prize given ?
(A) Sports
(B) Film
(C) Science and Technology
(D) Literature
Ans : (C)

56. How many spokes (Tilian) are there in the wheel in India’s National Flag ?
(A) 20
(B) 22
(C) 24
(D) 25
Ans : (C)

57. Which of the following separates Daman from Diu ?
(A) Mahi River
(B) Rann of Kachha
(C) Narmada River
(D) Gulf of Khambhat
Ans : (D)

58. Of the following countries which is situated in the ‘Horn of Africa’ ?
(A) Tunisia
(B) Somalia
(C) Kenya
(D) Sudan
Ans : (B)

59. World’s Wild Ass is found only in—
(A) Rann of Kachchh
(B) Chhota Nagpur
(C) Ladakh
(D) Sunderbans
Ans : (A)

60. Indian Space Research Institute’s Satellite Tracking and Ranging Station is located at—
(A) Kawalur
(B) Hassan
(C) Sriharikota
(D) Ahmedabad
Ans : (B)

61. What is the name of India’s first fast breeder Neutron Reactor located at Kalpakkam ?
(A) Apsara
(B) Dhruv
(C) Poornima
(D) Kamini
Ans : (D)

62. Of which famous woman’s ‘autobiography’ is ‘Golden Girl’ ?
(A) Amrita Shergil
(B) P. T. Usha
(C) Lata Mangeshkar
(D) Nargis Dutt
Ans : (B)

63. What is Tejas ?
(A) Ultramodern Radar
(B) Ultramodern Fighter Battleship
(C) Light Combat Aeroplane
(D) Remote Sensing System
Ans : (C)

64. Sharda Act is related to—
(A) Child Marriage
(B) Sati Pratha
(C) Widow Remarriage
(D) Child Killings
Ans : (A)

65. Out of the following which is concerned with ‘Al Nino’ ?
(A) Labrador Current
(B) Benguela Current
(C) Humboldt Current
(D) Kuro Shiwo Current
Ans : (C)

66. Which separates the main land of India from Rameshwaram Island ?
(A) Pamban Channel
(B) 9??Channel
(C) 10??Channel
(D) Palk Strait
Ans : (A)

67. What are the main constituents of Biogas ?
(A) Methane + Carbon dioxide
(B) Nitrogen + Butane
(C) Ethane + Butane
(D) Carbon dioxide
Ans : (A)

68. Who gave the name, ‘Indian National Congress’ ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) A. O. Hume
(C) W. O. Bannerji
(D) Dufrin
Ans : (A)

69. Which of the following gas produces ‘Green House Effect’ ?
(A) CO
(B) CO2
(C) Nitrogen
(D) Nitric oxide
Ans : (B)

70. Which of the following is not a Free Trade Zone ?
(A) Kandla
(B) Falta
(C) Santacruz
(D) Pondicherry
Ans : (D)

71. Which of the following connects the Sikyang Province of China and Pakistan Occupied Kashmir (POK) ?
(A) Siachin road
(B) Silk road
(C) Goodwill road
(D) Karakoram road
Ans : (D)

72. Starting from evening 8 O’clock to 2 O’clock at night how many times the hands of the clock shall make right angle ?
(A) 6
(B) 8
(C) 11
(D) 7
Ans : (C)

73. Who constructed the Jagannath Temple at Puri ?
(A) Narsingh Burman
(B) Parmeshwar Burman
(C) Antburman Chodgang
(D) Aadityaburman Chodgang
Ans : (C)

74. In which of the following the ‘Gayatri Mantra’ is included ?
(A) Samveda
(B) Rigveda
(C) Yagyavalkya
(D) Aitareya Upanishad
Ans : (B)

75. Enzymes are made mostly of the following—
(A) Fats
(B) Protein
(C) Carbonic acids
(D) Carbohydrate
Ans : (B)

76. Out of the following Shiv Samudram water-fall is situated on which River ?
(A) Tungabhadra River
(B) Narmada River
(C) Kaveri River
(D) Chambal River
Ans : (C)

77. In India which of the following has the longest Railway Division ?
(A) Eastern Railway
(B) Western Railway
(C) Northern Railway
(D) Central Railway
Ans : (D)

78. When was life originated on Earth ?
(A) 300 mllion years ago
(B) 3500 million years ago
(C) 1000 million years ago
(D) 4500 million years ago
Ans : (B)

79. What is an Atomic Reactor ?
(A) A Reservoir of Heavy Water
(B) Atomic furnace in which nuclear fission produces heat
(C) A Chemical Reservoir
(D) An Atom Bomb
Ans : (B)

80. In Datia (M.P.) ‘Kudau Singh Music School’ was started in his memory. Kudau Singh was associated with which area of music ?
(A) Bansuri
(B) Tabla
(C) Sitar
(D) Mridang and Pakhawaj
Ans : (D)

81. What is Param 10,000 ?
(A) Radar
(B) Surface to Surface missile
(C) Surface to Air missile
(D) Computer
Ans : (D)

82. In Madhya Pradesh Panna is associated with—
(A) Copper
(B) Gold
(C) Diamond
(D) Mica
Ans : (C)

83. Who was the first Caliph ?
(A) Imam Husain
(B) Abu Bakr
(C) Sulaiman
(D) Constantine
Ans : (B)

84. India is the Chief Exporter of—
(A) Coffee
(B) Mica
(C) Silk
(D) Jute
Ans : (B)

85. Who wrote ‘Arthashashtra’ ?
(A) Bana Bhatta
(B) Kalidas
(C) Kautilya
(D) R. K. Narayan
Ans : (C)

86. Who wrote the book ‘Wings of Fire’ ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Kuldeep Nayar
(C) A. P. J. Abdul Kalam
(D) J. B. Kriplani
Ans : (C)

87. Which is the National Anthem of India ?
(A) Vande Mataram
(B) Jana Gana Mana
(C) Sare Jahan Se Achchha Hindostan Hamara
(D) Jhanda Uncha Rahe Hamara
Ans : (B)

88. ‘Kiwi’ is the inhabitant of ?
(A) South Africa
(B) Indonesia
(C) Hungary
(D) New Zealand
Ans : (D)

89. Shambhu Maharaj was connected with—
(A) Painting
(B) Kathak dancing
(C) Film Music
(D) Photography
Ans : (B)

90. Who discovered Bacteria ?
(A) Jenner
(B) Leeuwenhock
(C) Linnaeus
(D) Ronald Ross
Ans : (B)

91. After India became independent who suggested that ‘Indian National Congress’ should be dissolved ?
(A) C. Rajgopalachari
(B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Kriplani
(D) Jai Prakash Narayan
Ans : (B)

92. Of the following dances which one is performed by single person ?
(A) Kuchipudi
(B) Bharat Natyam
(C) Odissi
(D) Mohiniattam
Ans : (D)

93. Who called ‘Britain is a nation of shop-keepers’ ?
(A) Mussolini
(B) Hitler
(C) Napoleon
(D) Garibaldi
Ans : (C)

94. Who founded, ‘Servants of India Society’ ?
(A) Pandit Hridaya Nath Kunjru
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Shriniwas Shastri
Ans : (B)

95. In which country were the 2008 Olympic Games held ?
(A) China
(B) Australia
(C) Spain
(D) England
Ans : (A)

96. Who was the first Indian Woman to swim across the English Channel ?
(A) Kamaljit Sandhu
(B) Rita Faria
(C) Arti Saha
(D) Shanta Rangaswami
Ans : (C)

97. When was the India’s Communication Satellite INSAT-C3 was launched from Kourou in French Guiana ?
(A) February 28, 2000
(B) May 26, 1999
(C) March 22, 2000
(D) January 24, 2002
Ans : (D)

98. Which country is called the ‘Playground of Europe’ ?
(A) France
(B) Scotland
(C) Netherland
(D) Switzerland
Ans : (D)

99. When was the United Nations Organisation founded ?
(A) October 20, 1945
(B) June 16, 1945
(C) November 11, 1944
(D) October 24, 1945
Ans : (D)

100. Keil Canal links the following—
(A) North Sea and Baltic Sea
(B) Pacific Ocean and Atlantic Ocean
(C) Mediterranean Sea and Red Sea
(D) Mediterranean Sea and Black Sea
Ans : (A)

101. Name the Indian State having the least population—
(A) Sikkim
(B) Nagaland
(C) Goa
(D) Tripura
Ans : (A)

102. The Hijri Era (Calendar) started in—
(A) 570 A.D.
(B) 1129 A.D.
(C) 622 A.D.
(D) 712 A.D.
Ans : (C)

103. Which of the following is the indicator of Air Pollution ?
(A) Cycas
(B) Algae
(C) Bryophytes
(D) Lichens
Ans : (D)

104. During Dehydration from human body the substance which is usually lost is—
(A) Sugar
(B) Sodium Chloride
(C) Calcium Phosphate
(D) Potassium Chloride
Ans : (B)

105. Where is the Test Tube Baby (Egg) fertilised ?
(A) Outside the body of mother
(B) In the Test Tube
(C) In the Testis of man
(D) It does not take place
Ans : (B)

106. The well known discussion between Nachiketa and Yama is narrated in—
(A) Kathopanishad
(B) Kenopanishad
(C) Mundakopanishad
(D) Chhandogyopanishad
Ans : (A)

107. Haemophilia is a genetic diseases which is caused by—
(A) Fall in Haemoglobin level
(B) Rheumatic Heart
(C) Absence of clotting of blood
(D) White blood cells become less in number
Ans : (C)

108. In Indian Constitution in which ‘Schedule’ there is mention of antidefection laws ?
(A) 10th Schedule
(B) 8th Schedule
(C) 2nd Schedule
(D) 5th Schedule
Ans : (A)

109. In British period in India fast development of Industries did not take place, because—
(A) Absence of Natural Resources
(B) Absence of Foreign Capital
(C) Absence of Heavy Industries
(D) Wealthy people were disinterested in Industries
Ans : (B)

110. When ants bite they inject in human body, this substance which causes pain—
(A) Glacial acetic acid
(B) Formic acid
(C) Methanol
(D) Stearic acid
Ans : (B)

111. Out of the following pairs of States and Tribes which pair is not correct ?
(A) Assam—Miri
(B) Arunachal Pradesh—Apatani
(C) Madhya Pradesh—Lebada
(D) Nagaland—Konyak
Ans : (C)

112. Out of the following which acts as Biofertilizer for better Rice Harvest ?
(A) Rhizobium sp.
(B) Azotobacter sp.
(C) Blue Green Algae
(D) Kawak Mul Kawak
Ans : (C)

113. Song (Rag) which is sung in the morning, is—
(A) Bhoopali
(B) Todi (Bhairavi)
(C) Darbari
(D) Bhimpalasi
Ans : (B)

114. Which is the correct sequence in order of ascending atomic weights of Hydrocarbons ?
(A) Propane, Butane, Ethane, Methane
(B) Methane, Ethane, Propane, Butane
(C) Butane, Propane, Ethane, Methane
(D) Butane, Propane, Methane, Ethane
Ans : (B)

115. Antigen is important for human body because it—
(A) Destroys harmful germs
(B) Is useful in treatment of poisons
(C) Reduces the body temperature
(D) Produces the antibodies
Ans : (D)

116. Night on Venus shall be of how many days ?
(A) 180 Earth days
(B) 135 Earth days
(C) 118 Earth days
(D) 50 Earth days
Ans : (C)

117. Who is associated with Discovery of Cristal Dynamics ?
(A) J. C. Bose
(B) C. V. Raman
(C) C. Ramanujam
(D) H. J. Bhabha
Ans : (B)

118. When an air bubble rises from the bottom of the lake and rises to the surface, its shape shall—
(A) Grow bigger
(B) Become smaller
(C) No change
(D) Become saucer shaped
Ans : (A)

119. Total internal reflection takes place when the ray of light passes through—
(A) Air to glass
(B) Water to glass
(C) Air to water
(D) Diamond to glass
Ans : (D)

120. In liquor poisoning which results in blindness the dangerous substance is—
(A) Methyl alcohol
(B) Ethyl alcohol
(C) Emyl alcohol
(D) Benzyl alcohol
Ans : (A)



RELATED LINKS





No comments:

Post a Comment

Followers