Search Books,Movies And Games

AIRPORTS AUTHORITY OF INDIA 2010 SOLVED QUESTION PAPER

Books For Preparation


AIRPORTS AUTHORITY OF INDIA PREVIOUS YEAR SOLVED QUESTION PAPER


1. In a row of children, Manoj is fifteenth from the left end of the row. If he is shifted towards the right end of the row by four places, he becomes eighth from the right end. How many children are there in the row?
(a) 27
(b) 26
(c) 28
(d) 24


2. How many such numerals are there in the number 2576489, which will remain at the same position when arranged in ascending order from left to right?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three


3. In a class of 40 children, Manmeet’s rank is eighth from the top. Vishal is five ranks below Manmeet. What is Vishal’s rank from the bottom?
(a) 27
(b) 29
(c) 28
(d) 26


4. Three of the following four are alike in a certain way. Find the one that does not belong to this group?
(a) Coriander
(b) Mustard
(c) Cumin
(d) Clove


5. ‘Seed’ is related to ‘Fruit’ in the same way as ‘Fruit’ is related to:
(a) Tree
(b) Branch
(c) Flower
(d) Petal


6. Three of the following four are alike in a certain way. Find the one that does not belong to this group?
(a) Van
(b) Truck
(c) Cargo
(d) Trolley


7. If it is possible to make a three digit number, which is perfect square of a two digit number from the second, the fourth and the eighth digits of 31792056 using each digit only once, what is the two digit number? If the perfect square cannot be formed, your answer is ‘N’ and if more than one such numbers can be formed , your answer is ‘X’
(a) 14
(b) 16
(c) N
(d) X


8. Pointing to a woman, Suresh said, she is the daughter of my grandfather’s only daughter. How is Suresh related to the woman?
(a) Brother
(b) Cousin
(c) Uncle
(d) Cannot be determined


9. ‘Visual’ is related to ‘Light’ in the same way as ‘Audio’ is related to:
(a) Voice
(b) Sound
(c) Drama
(d) Noise


10. ‘Jackal’ is related to ‘Carnivorous’ in the same way as ‘Goat’ is related to
(a) Omnivorous
(b) Carnivorous
(c) Herbivorous
(d) Multivorous


11. In a certain code ‘DESCRIBE’ is written as ‘FCJSDTFE’. How will ‘CONSIDER’ be written in that code?
(a) SPEJTOPD
(b) SEFJTOPD
(c) QFETJOPD
(d) QEFJTOPD


12. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one thatdoes not belong to that group?
(a) Shampoo
(b) Talcum Powder
(c) Hair Oil
(d) Cosmetics


13. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one thatdoes not belong to that group?
(a) 71
(b) 73
(c) 67
(d) 77


14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one thatdoes not belong to that group?
(a) Leaf
(b) Flower
(c) Branch
(d) Pollen


15. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one thatdoes not belong to that group?
(a) Jasmine
(b) Rose
(c) Dahlia
(d) Lotus


16. ‘Radish’ is related to ‘Root’ in the same way as ‘Brinjal’ s related to
(a) Fruit
(b) Stem
(c) Flower
(d) Root


17. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one thatdoes not belong to that group?
(a) Physiology
(b) cardiology
(c) Pathology
(d) Radiology


18. ‘Iron’ is related to ‘Metal’ in the same way as ‘Brass’ is related to
(a) Iron
(b) Alloy
(c) Copper
(d) Zinc


19. In a certain code RAID is written as %#ê$, RIPE is written as %ê@©. How is DEAR written in that code?
(a) @©#%
(b) $@#%
(c) @$#%
(d) $©#%


20. If blue is called red, red is called green, green is called black and black is called white, what is the colour of grass?
(a) red
(b) black
(c) white
(d) green


Directions (21-25): In each of the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give the answer:
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.


21. Statements:
a. Some pins are forks.
b. All forks are keys.
c. No key is lock.
Conclusions:
I. Some forks are pins.
II. No lock is a pin.

22. Statements:
a. Some shirts are trousers.
b. Some trousers are jackets.
c. All jackets are shawls.
Conclusions:
I. Some shawls are shirts.
II. Some jackets are shirts.


23. Statements:
a. Some leaves are plants.
b. Some plants are trees.
c. Some trees are fruits.
Conclusions:
I. Some fruits are trees.
II. Some trees are plants.


24. Statements:
a. Some rats are dogs.
b. Some dogs are horses.
c. Some horses are camels.
Conclusions:
I. Some horses are rats.
II. Some camels are horses.


25. Statements:
a. Some books are dictionaries.
b. Some dictionaries are files.
c. Some files are papers.
Conclusions:
I. Some papers are files.
II. Some files are books.


Answers:
1. b, 2. d, 3. c, 4. b, 5. c 6. c, 7. d, 8. b, 9. b, 10. c 11. a, 12. d, 13. d, 14. d, 15. e
16. a, 17. d, 18. b, 19. d, 20. b 21. c, 22. d, 23. e, 24. b, 25. a

No comments:

Post a Comment

Followers